De viktigste kinesiske oppfinnelsene

03/14/2011 by admin

De viktigste kinesiske oppfinnelsene

Kineserne er ansvarlig for en stor mange viktige oppfinnelser gjennom tusenvis av år med historie. Mange av tingene som vi tar for gitt i dag, som papir, iskrem og trillebår, mest sannsynlig stammer i Kina. Mange av disse oppfinnelsene ble overført til den vestlige verden i gamle eller medieval times. I Kina, er fire oppfinnelser tradisjonelt referert til som «De fire store oppfinnelsene.» Disse oppfinnelsene har hatt en enorm innvirkning på livet over hele verden.

Papir

Papir som vi kjenner den i dag ble oppfunnet i Kina rundt e.Kr. 105, selv papir kan ha vært i bruk i Kina før dette. Den vanligvis kreditert med oppfinnelsen papir er Ts'ai Lun, som gjorde papir fra ulike materialer som gamle tau, treet bark, bambus og filler. Disse materialene ble kokt sammen og blandet med mineral kalk eller tre aske og utdrag av bjørkeblader, som inneholdt mucilage for styrke og utjevning papiret. Etter koking, var materialet slått sammen, kjøre gjennom en maske, og tørket flatt. Papir gradvis spredt over hele Asia til Europa, nådde India på 500-tallet og England ca 1490.

Utskrift

Masseproduserte utskrift ble utviklet i Kina gang under Song-dynastiet (960-1279). Oppfinneren av den første trykkpressen med bevegelig krediteres Bi Sheng, som skåret tegn stykker av leira, som var så forherdet og plassert i rammer. Rammene ble innsatt, og papir ble trykket på toppen å produsere en utskrift. Fordi kinesisk skriving, avhengig av tusenvis av tegn, var trykkpressen faktisk ikke så nyttig for kineserne som noen andre metoder for utskriften, for eksempel blokk utskrift, der hver side er skåret inn i en tre-blokk. Robin D.S. Yates, Professor i historie og østasiatiske studier ved McGill University i Montreal, Quebec, antydet på "Nova," en PBS Vis, at Gutenberg, skaperen av pressen i Europa, kan ha fått ideen for hans trykkeri fra kinesisk.

Kompass

Kinesiske brukte en magnetisk mineral, kalt magnetitt eller lodestone, som kompass. Når suspendert, vil et stykke magnetitt alltid peke nord. Selv gamle grekerne og romerne visste om de magnetiske egenskapene av dette mineralet, var det kinesiske som først brukte den i navigasjon. Den første omtalen av kompasset nevnt som et verktøy for navigering i en bok skrevet i 1086 drøm bassenget Essays, en full-tallet før kompasset er først i europeiske tekster. Bruk av kompasset gjorde det mulig for sjømenn å navigere trygt fra kysten og utforske.

Krutt

Den første omtalen av krutt er i en 1044 bok skrevet av Zeng Gongliang, kalt "Samling av de viktigste militære teknikkene." I sin bok ga Gongliang tre forskjellige formler for krutt, alt basert på blandinger av kalium nitrat, kull og svovel. Men det antas vanligvis at kineserne bare brukt krutt for fyrverkeri, brukt de faktisk krutt i kanoner starter rundt 1127, nesten 150 år før kanoner ble først brukt i Europa. Rundt samme tid, kinesiske brukte krutt for å gjøre en slags flame-thrower, en Anti-Personnel mine, og i multi-Stage raketter. Krutt sannsynligvis reiste vestover på mongolene.


Relaterte artikler